Pānea noastrīa cea de toate zilele da-
ne-o noua astazi;
Iov 23.12: Prov 30.8
Un  filosof de origine indiana celebru cu privire la faptul ca el nu intelegea de ce oamenii moderni sunt atat de "divortati" de adevarata esenta a vietii incat nimeni nu mai stie cum sa faca o paine adevarata.  Painea care este un element central in experienta umana de viata. Painea este mult mai mult decat un aliment care ne potoleste foamea, ea a fost incarcata cu semnificatii religioase si metafore de la inceputul istoriei umanitatii; a fost inclusa in povestile religioase si culturale, in ceremonii si celebrari.
Acum 8000 ani i.Hr cand oamenii au trecut de la un mod de viata nomad la un mod de viata bazata pe cultivarea si culegerea plantelor , agricultura in forma ei primitiva a inceput sa se dezvolte in tarile din bazinul Marii Mediterane si in Orientul Mijlociu.
Painea a fost printe primele alimente preparate La inceput localnicii fierbeau boabele intregi de cereale, iar mai tarziu au inceput sa le striveasca obtinand o pasta care era mai usor de consumat. In cele din urma, prima paine a fost facuta din acesta pasta din faina de grau impreuna cu apa .
Este posibil sa fi aparut printr-un accident in timpul gatitului sau prin experimentare , cert este ca si-a facut loc tot mai mult in viata si in spiritualitatea oamenilor. Cu timpul painea si cerealele au ajuns sa tina loc de moneda de schimb,in Egiptul antic salariul pe o zi era format din trei paini si doua cani de bere. Dea lungul timpului painea a imbracat diverse forme , painea timpurie fiind total diferita de ceea ce europenii de azi considera o paine obisnuita. Aluatul se facea mai gros si inainte de a se coace era lasat la soare pentru a se usca. Acest tip de paine simpla, nedospita a format baza alimentara a multor civilizatii timpurii. Sumerienii mancau un tip de turte nedospite din orz, iar egiptenii secolului XII i.Hr. cumparau de la tarabele de pe strazi o paine numita ta.Pentru egiptenii antici painea era atat de importanta incat in 1936 cand un mormant antic de 3500 de ani a fost deschis, inauntru s-au gasit mai multe bucati de paine. Acest lucru dovedeste ca painea avea o semnificatie majora si de aceea erau lasate bucati de paine in mormintele regale.
Astazi paine este fabricata dupa tehnologii imbunatatite de-a lungul timpului dar din pacate acestea implica si folosire unor adaosuri ( aditivi ) care sa-i imbunatateasca insusirile organoleptice care nu sunt tocmai considerate  sanatoase . Fabrica de Paine Panzootras incearca pe cat posibil eliminarea acestora si fabricarea unor produse cat mai sanatoase cat mai naturale .Aceasta implica folosirea  de faina  neameliorata( netratata) si utilizarea metodelor traditionare de fabricare a painii pentru a da un gust si o savoare deosebita painii .
Brutarii medievali au folosit o drojdie de bere din faina, apa, malt, hamei , apoi amestecau painea pentru o buna dospire. Se crede ca egiptenii au fost cei care au inventat cuptorul inchis folosit ca un mit religios.Din cele mai vechi timpuri, painea era principala hrana. Painea era facuta si din cereale ca: ghinda, nuci, mei, orz, secara, ovaz, mazare, fasole si seminte de buruieni.
Food  Safety
ISO 22000
Certified
Cand omul n-are paine el n-are nici destin El trece ca o umbra prin vreme si prin viata
El bea pelin cu apa,se culca pe pelin si cu
pelin se spala īn zori de zi ..... "
Elena Stefoi
2015  Design by Eng.ec.FLORIN GEORGESCU (CLOANTA)  All Rights reserved