Marquee
2011  Design by Eng. CLOANTA FLORIN   All Rights reserved
 
Din faina 2005 ,daca nu s-ar aditiva , aluatul l-a dospirea finala va aveau un volum scazut ,posibil sa se rupa la suprafata daca temperature aluatului este mai mare de 30 grade C ;in cuptor acest aluat se va creste putin; painea va avea un miez dens ,usor umed ,grea in raport cu volumul .
Faina din 2003 va genera un aluat lipicios ,foarte extensibil ; la dospirea finala se va fi usor aplatiza ; painea va avea volum mic cu pori grosieri ,goluri in miez .Pusi in situatia de
a aditiva cele doua fainuri metoda  si aditivi de ameliorare vor fi total diferiti .
Concluzia este   vizibila,acest indice de deformare nu ne ofera suficiente informatii pe baza careia sa se poata lua cele mai bune decizii in procesul de fabricare a painii sau in aditivarea fainurilor .
Faina din 2007 este foarte puternica nefiind indicat a se utiliza singura ci in amestec cu o alta faina cu un W mai mic .In caz contrar , aluatul din aceasta faina la dospirea finala va opune o mare rezistenta la presiunea gazelor , va da impresi de latire a luatului  , iar in cuptor nu va putea creste . Gazele rezultate in timpul dospirii si in prima faza de coacere nu vor fi capabile sa mareasca volumul aluatului rezultand o paine cu volum mic si pori mici si miez dens . In fig 1,2,3,4,5 si 6  sunt redate copii dupa extensogramele din discutie .

Dealtfel acest indicator de calitate   Indice de deformare   nu este cunoscut in tarile dezvoltate ,el fiind inventat in perioada antedecembrista pentru a ajuta specialistii din domeniu din lipsa de aparatura pentru determinare reologica ,foarte scumpa la vremea respective . Controlul permanent al soiurilor de grau de carte stat  si imbunatatirea permanenta a acestora a facut posibil ca tehnologi din acea perioada sa se descurce si cu acest indicator in conditile cad nu erau prea mari pretentiile de calitate pe piata de desfacere ...
Fig.1
Fig.2